Kategorie blog
Domowe bułki do burgerów - Jak zrobić samemu?
Domowe bułki do burgerów - Jak zrobić samemu?

Każdy z nas ma w domu nałogowego zjadacza burgerów, który pewnego dnia zaserwował własnoręcznie zrobionego burgera – z dobrej wołowiny, z naturalnymi składnikami itd. Był pyszny, soczysty, smakował mięsem, a nie trocinami. Dziś o bułkach niech będą one pachnące, świeże, domowe i w 100% naturalne. Oto i przepis:

Przepis na Domowe bułki do burgerów


Składniki:

  • -650 g mąki pszennej (+ ok. 150 do podsypywania ciasta)
  • -200 g masła
  • -400 ml mleka (to, ile go dodamy, zależy od konsystencji ciasta)
  • -50 g drożdży
  • -3 łyżeczki cukru
  • -7 żółtek
  • -sezam
  • -1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od wyjęcia jajek z lodówki – zdecydowanie lepiej, jeśli będą miały temperaturę pokojową.

Podobnie masło – musi być bardzo miękkie.

Robimy zaczyn: mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, odlewamy ok. 1 szklanki i rozpuszczamy w niej drożdże oraz łyżeczkę mąki.

Powstały zaczyn odstawiamy na bok do wyrośnięcia (wystarczy jak zaczyn podwoi swoją objętość, co nie powinno zająć więcej niż 10 – 15 minut).

2. Do miski przesiewamy mąkę z solą (zostawiamy ok 150 g mąki do podsypywania), dodajemy do niej 6 żółtek (1 żółtko zostawiamy do posmarowania bułek), cały zaczyn, masło i mieszamy, co chwilę dolewając (w miarę potrzeb) pozostałe mleko. Dolewamy go tyle, żeby udało nam się wyrobić gładkie i zwarte ciasto.

Ciasto dokładnie wyrabiamy (najpierw w misce, potem na omączonym blacie) przez kilka minut.

Podsypujemy je dość obficie mąką (tu prawdopodobnie zużyjemy pozostałe 150 g mąki).

3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 – 60 minut do wyrośnięcia.

Formujemy z niego bułki (do burgerów najlepsze będą szerokie, lekko spłaszczone) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 – 60 minut.

Po wyrośnięciu smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem (można dolać do niego mleka) i posypujemy sezamem.

Pieczemy ok. 25 minut (lub dłużej jeśli lubicie mocno przyrumienione) w 180 stopniach.


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl