MĄKA GRAHAM PEŁNOZIARNISTA PSZENNA TYP 1850 1 kg - TOTA
Cena regularna:
towar niedostępny
❤️ Dodaj do ULUBIONYCHOPIS PRODUKTU
Razowe czyli zdrowe
Mąka graham swą nazwą honoruje amerykańskiego pastora – zwolennika prostych metod produkcyjnych i naturalnych rozwiązań. W przeciwieństwie do zwykłych mąk razowych, w których mielone są całe ziarna zbóż, mąka graham powstaje ze drobno zmielonego bielma (mąka biała), do którego dodawane są grubo przemielone części okrywy (otrąb). W ten sposób powstaje oryginalny, niepodrabialny w konsystencji i smaku rodzaj mąki, który bogactwem składników mineralnych dorównuje pełnemu ziarnu. Mąka graham ma również zdecydowanie więcej cząstek warstwy aleuronowej i okrywy owocowo – nasiennej, a co za tym idzie również więcej białka, lipidów, wartości mineralnych, witamin, antyoksydantów i błonnika pokarmowego niż mąki jasne. Ma natomiast mniej skrobi i, co istotne, niższą wartość energetyczną.
Bułka o sugestywnej nazwie
Od razu przychodzi nam na myśl konkretna bułka, będąca niemal ikoną zdrowego stylu życia i kojarząca się z ciemnym pieczywem. Grahamka - smaczna i chrupiąca alternatywa kajzerek z mąki pszennej. Dobrze wypieczona z twardą skórką i miękkim, brązowawym miąższem wypełnionym kremowo-białymi otrębami. Bułka grahamka to znakomity przykład wyjaśniający strukturę mąki o złożonym procesie produkcyjnym. Jej konsystencja jest niejednolita, łączy delikatne wypełnienie z twardszymi fragmentami okrywy nasiennej. Ten niepowtarzalny smak skradł już miliony serc i zachwyca konsumentów od wielu lat.
Desery z mącznymi otrębami
Mąka graham coraz częściej stosowana jest nie tylko do wyrobu pieczywa, ale również do produkcji potraw mącznych - makaronów i pierogów oraz zdrowych i niskokalorycznych przekąsek lub deserów – naleśników, ciastek owsianych z migdałami czy babeczek z bakaliami. Graham, z względu na specyficzną, niejednolitą struktura, znalazła zastosowanie w wyrobie ciemnych krakersów i płatków śniadaniowych. Serca podbijają też przepisy na nietypową szarlotkę z mąki graham czy razowe, kruche ciasto właśnie z tego rodzaju mąki.
Skład: Bielmo ziarna pszenicy
Informacja dla alergików: Produkt zawiera gluten.
Termin przydatności:
Najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna:1389 kJ
Wartość energetyczna: 329 kcal
Tłuszcz: 2,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)
Węglowodany: 60 g (w tym cukry: 1 g)
Białko: 11 g
Sól: 0,02 g
Waga: 0,9kg (nie 1kg)
Specyfikacja produktu
RODZAJ | pszenna |
WAGA | 1 kg |
PRZEZNACZENIE | Mąka pszenna graham umożliwi stworzenie idealnego chleba za zakwasie oraz smakowitych bułek, które urozmaicą każdy posiłek. |
BARWA | kremowa, jasna |
POCHODZENIE | Polska |