MĄKA PSZENNA LUKSUSOWA TYP 500 5 kg - TOTA
OPIS PRODUKTU
Mąka o wielu przezwiskach
Nie tylko luksusowa, ale i wrocławska lub poznańska – mąka pszenna typu 500 ma imion bez liku, a do tego całą gamę właściwości ułatwiających wytworzenie idealnego ciasta np. na pierogi. Znaczny stopień rozdrobnienia zapewnia mące niesamowitą sypkość i delikatność. Jej jasny kolor jest wynikiem wielokrotnego przemiału oraz bardzo niskiej zawartości minerałów (zaledwie 0,5%). Dzięki tym czynnikom mąka ma lekką konsystencję i przy jej pomocy możemy wykonać prawdziwe kulinarne cuda. Znaczna ilość glutenu warunkuje wysoki stopień kleistości oraz łatwość formowania i lepienia. Bez problemu wspomoże nas w klejeniu uszek, pierogów czy finezyjnych, wielokształtnych klusek. Pszenica jest ponadto bogatym źródłem wartościowych substancji odżywczych m.in. białek budujących organizm, fosforu wzmacniającego układ nerwowy, potasu ważnego dla zachowania prawidłowego ciśnienia krwi oraz kwasu foliowego, bez którego organizm nie funkcjonuje właściwie.
Nawet dla początkujących kucharzy
Mąka pszenna typu 500 nie stwarza problemów i chętnie współpracuje. Dlatego często sięgają po nią nawet ci mniej wymagający kuchmistrze. Ciasto z mąki pszennej wyrabia się łatwo, ładnie się lepi i doskonale formuje. Tak naprawdę przy jej wykorzystaniu ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Do pieczenia, smażenia i gotowania
Znaczna sprężystość ciasta powstałego z mąki pszennej 500 sprawia, że jest ona niemal automatycznie przypisywana do wytwórstwa pierogów, klusek, kopytek, uszek i tym podobnym ,,lepiuchów”. Elastyczne, klejące placki pod wpływem wyrabiania i formowania pod palcami przeobrażają się w prawdziwe dzieła sztuki. Poza tym lepkość mąki pszennej przydaje się przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki lub do makaronu. Uniwersalność mąki luksusowej pozwala na zastosowanie jej także jako zagęstnik sosów i zup lub do panierowania mięs czy ryb. Możemy na niej polegać również przy przygotowywaniu słodkości- chrupiących faworków, grubych pączków czy puchatych placków drożdżowych.
Skład: Bielmo mączne pszenicy
Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Specyfikacja produktu
RODZAJ | pszenna |
WAGA | 5 kg |
PRZEZNACZENIE | Do wypieków ciast kruchych, ciasteczek, ciast oraz do jasnego pieczywa. Sprawdzi się jako panierka do ryb i mięs. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości jak np: rogaliki, krokiety, kluski, pierogi czy ciasta drożdżowe. |
BARWA | biała, jasna |
POCHODZENIE | Polska |