MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 - 1 kg
OPIS PRODUKTU
Zdrowsza alternatywa dla pszenicy
Mąka żytnia typu 720 TO TA to zdrowsza kuzynka mąk pochodzących z ziaren pszenicy. Powstaje z przemiału samych ziaren żyta, które po kilkukrotnym zmieleniu są oczyszczane przez pytel – stąd wzięła się jej inna nazwa - ,,pytlowa”. Chleb żytni spośród całej gammy razowego pieczywa można uznać za zdecydowanie jeden z najzdrowszych ze względu na znaczną zawartość witamin, składników odżywczych oraz makro i mikroelementów. Nada się do uzupełnienia witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy oraz witaminy E o właściwościach przeciwutleniających. Żyto jest również prawdziwą skarbnicą minerałów – obfituje w cynk, potas, selen, fosfor, mangan, magnez, miedź i żelazo.
Żyto jest fit
Mąka żytnia jest doskonałym wyborem dla diabetyków ze względu na niższy indeks glikemiczny żyta w porównaniu do produktów wytwarzanych z pszenicy. Sportowcy oraz osoby dbające o zgrabną sylwetkę również chętnie sięgają po przetwory żytnie. Z pewnością doceniają oni korzystny wpływ błonnika zawartego w życie na perystaltykę jelit oraz pracę całego przewodu pokarmowego. Na uwagę zasługuje również jego właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Smak domowego pieczywa
Mąka wytwarzana z ziaren żyta ma wyrazisty, zdecydowany smak – delikatnie kwaskowy z orzechową nutą, co sprawia, że chleb żytni ma niepowtarzalny, wyjątkowy aromat, nieporównywalny z żadnym innym. Pomimo zawartości glutenu nie ma charakterystycznej dla mąk pszennych lekkiej struktury. Chleb bazujący na mące żytniej 720 jest zbity i ciężki, a co za tym idzie niezwykle sycący i energetyczny. Czysto żytni wypiek nie ma zbyt dużych możliwości wyrostowych, a jego skórka nie jest sama w sobie chrupiąca, tylko sprężysta i miękka.
Przeznaczenie mąki ,,chlebowej”
Stworzona z myślą o domowym wypieku chleba żytniego na naturalnym zakwasie oraz pieczywa z mąk mieszanych. Jak się okazuje, tajemnica regionalnego, intensywnego w smaku żuru tkwi właśnie w dodanej do niego mące żytniej. Żyto nadaje swojskiemu żurowi odrobinę kwaskowaty posmak. Użycie mąki żytniej 720 nie ogranicza się jedynie do pieczywa. Z powodzeniem upichcimy z niej razowe gofry, ciemne naleśniki czy cięższe spody do pizzy.
Skład: Ziarno żyta
Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1370 kJ
Wartość energetyczna: 327 kcal
Tłuszcz: 1,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)
Węglowodany: 77 g (w tym cukry: 2,5 g)
Białko: 5,9 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g
Sól: 0,01 g
Specyfikacja produktu
RODZAJ | żytnia |
WAGA | 1 kg |
PRZEZNACZENIE | Przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodamy ją również do pieczywa mieszanego oraz ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, wygniatania makaronu oraz na Wielkanoc do zakwasu na żur lub chleb. |
BARWA | ciemna |
POCHODZENIE | Polska |
Produkty powiązane
Dodaj opinię (0)
15,99 zł
13,00 zł
14,99 zł
14,28 zł
7,99 zł
7,61 zł
8,99 zł
8,56 zł
22,49 zł
21,42 zł
38,99 zł
31,70 zł
11,99 zł
9,75 zł