

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 - 1 kg
Cena regularna:
towar niedostępny

OPIS PRODUKTU
Zdrowsza alternatywa dla pszenicy
Mąka żytnia typu 720 TO TA to zdrowsza kuzynka mąk pochodzących z ziaren pszenicy. Powstaje z przemiału samych ziaren żyta, które po kilkukrotnym zmieleniu są oczyszczane przez pytel – stąd wzięła się jej inna nazwa - ,,pytlowa”. Chleb żytni spośród całej gammy razowego pieczywa można uznać za zdecydowanie jeden z najzdrowszych ze względu na znaczną zawartość witamin, składników odżywczych oraz makro i mikroelementów. Nada się do uzupełnienia witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy oraz witaminy E o właściwościach przeciwutleniających. Żyto jest również prawdziwą skarbnicą minerałów – obfituje w cynk, potas, selen, fosfor, mangan, magnez, miedź i żelazo.
Żyto jest fit
Mąka żytnia jest doskonałym wyborem dla diabetyków ze względu na niższy indeks glikemiczny żyta w porównaniu do produktów wytwarzanych z pszenicy. Sportowcy oraz osoby dbające o zgrabną sylwetkę również chętnie sięgają po przetwory żytnie. Z pewnością doceniają oni korzystny wpływ błonnika zawartego w życie na perystaltykę jelit oraz pracę całego przewodu pokarmowego. Na uwagę zasługuje również jego właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Smak domowego pieczywa
Mąka wytwarzana z ziaren żyta ma wyrazisty, zdecydowany smak – delikatnie kwaskowy z orzechową nutą, co sprawia, że chleb żytni ma niepowtarzalny, wyjątkowy aromat, nieporównywalny z żadnym innym. Pomimo zawartości glutenu nie ma charakterystycznej dla mąk pszennych lekkiej struktury. Chleb bazujący na mące żytniej 720 jest zbity i ciężki, a co za tym idzie niezwykle sycący i energetyczny. Czysto żytni wypiek nie ma zbyt dużych możliwości wyrostowych, a jego skórka nie jest sama w sobie chrupiąca, tylko sprężysta i miękka.
Przeznaczenie mąki ,,chlebowej”
Stworzona z myślą o domowym wypieku chleba żytniego na naturalnym zakwasie oraz pieczywa z mąk mieszanych. Jak się okazuje, tajemnica regionalnego, intensywnego w smaku żuru tkwi właśnie w dodanej do niego mące żytniej. Żyto nadaje swojskiemu żurowi odrobinę kwaskowaty posmak. Użycie mąki żytniej 720 nie ogranicza się jedynie do pieczywa. Z powodzeniem upichcimy z niej razowe gofry, ciemne naleśniki czy cięższe spody do pizzy.
Skład: Ziarno żyta
Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1370 kJ
Wartość energetyczna: 327 kcal
Tłuszcz: 1,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)
Węglowodany: 77 g (w tym cukry: 2,5 g)
Białko: 5,9 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g
Sól: 0,01 g
Specyfikacja produktu
RODZAJ | żytnia |
WAGA | 1 kg |
PRZEZNACZENIE | Przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodamy ją również do pieczywa mieszanego oraz ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, wygniatania makaronu oraz na Wielkanoc do zakwasu na żur lub chleb. |
BARWA | ciemna |
POCHODZENIE | Polska |