Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Mąka Orkiszowa Pełnoziarnista z Młyna typ 2000 5kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,99 zł 49.99
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.66667
Producent: TOTA
Kod produktu: TOTORK2000_5KG

Opis

Krewniak pszenicy

Orkisz to właściwie bliski krewny pszenicy, którego korzenie sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Jego przewaga nad innymi zbożami wynika z faktu, że jest niezwykle odporny na niesprzyjające warunki pogodowe, glebowe oraz atak roślinnych chorób. Współcześnie mało popularny wraca jednak do łask i coraz częściej gości na eko-farmach, które dzięki niemu mogą zrezygnować ze stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Stary, ale jary

W porównaniu do pszenicy najstarsze zboże świata – orkisz - ma inną strukturę genetyczną, a co za tym idzie jest bogaty w białka, składniki mineralne i witaminy. Zawiera m.in. ważną dla funkcjonowania układu odpornościowego, narządu wzroku oraz układu rozrodczego witaminę A oraz wspomagające pracę układu nerwowego witaminy z grupy B.  Tokoferol (witamian E), której spore dawki znajdziemy w ziarnach orkiszowych, hamuje utlenianie cholesterolu i zapobiega wystąpieniu miażdżycy. Fosfor i mangan, ukryte w twardych ziarnach orkiszu, wpływają na wzmocnienie kości i zębów oraz zapobiegają rozwojowi osteoporozy.

Komu polecamy mąkę orkiszową?

Osoby, chcące wzmocnić włosy i paznokcie, powinien zainteresować cynk, miedź oraz kwas krzemowy, których w ziarnach orkiszu jest pod dostatkiem. Żelazo - budulec transportującej tlen hemoglobiny i kobalt regulujący proces produkcji czerwonych krwinek powinny być wdrożony do diety wegan i wegetarian, którzy przez wzgląd na wyeliminowanie mięsa z diety są szczególnie narażeni na anemię. Stosują oni często mąkę orkiszową jako zagęstnik pasztetów warzywnych lub półprodukt do wyboru mącznych dań. Błonnik obecny w orkiszu pobudza metabolizm, a także sprawia, że produkty z niego wytwarzane są bardzo sycące i eliminują uczucie głodu na długo. Nic dziwnego więc, że chętnie sięgają po niego osoby na diecie odchudzającej i wolą wybrać makaron orkiszowy zamiast zwykłego pszennego. Aromatyczny, lekko orzechowy w smaku chleb orkiszowy warto dodać do jadłospisu w przypadku cukrzycy (ze względu na ograniczanie przez błonnik poposiłkowego skoku poziomu cukru) oraz nadciśnienia czy wysokiego poziomu cholesterolu (z powodu przeciwmiażdżycowego efektu witaminy E).

 

Skład: Bielmo mączne pszenicy

Informacja dla alergików:

Produkt zawiera gluten.

Termin przydatności:

Najlepiej spożyć w ciągu 3 miesięcy.

Przechowywanie:

Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna: 1341 kJ

Wartość energetyczna: 316 kcal

Tłuszcz: 2,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g)

Węglowodany: 56 g (w tym cukry: 0,5 g)

Białko: 14,9 g

Błonnik pokarmowy: 9,2 g

Sól: 0,01 g

Waga: 5kg

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl