Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Mąka Żytnia Razowa Pełnoziarnista typ 2000 4kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,50 zł 14.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: TOTA
Kod produktu: TOTZYT2000_4KG

Opis

Mąka pełna składników mineralnych

Mąka żytnia pełnoziarnista typu 2000 pozyskiwana jest w procesie przemiału całych ziaren żyta. W trakcie przetwarzania produkcyjnego mąki tracą część składników odżywczych, witamin i antyoksydantów (przeciwutleniaczy), natomiast mąka pełnoziarnista zawiera taką samą ilość wartościowych elementów jak pierwotne ziarno. O bogactwie odżywczym mąki oraz jej wysokiej jakości świadczy również typ przemiału – wartość 2000 oznacza 2% pozostałości popiołu po spaleniu próbki, co jest jedną z największych wartości i wynika z bardzo dużej zawartości minerałów.

Mąka żytnia – samo zdrowie

Mąki wytwarzane z pełnych ziaren zbóż są bogatym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1 i B2, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego oraz serca. Produkty żytnie zawierają fluor odpowiadający za wzmocnienie kości i zębów oraz budowanie tkanki mięśniowej. Na zdrowe i mocne kości wpływa również wapń, którego spore pokłady znajdziemy w pełnoziarnistej mące żytniej. Żyto obfituje w fosfor, który ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi ciała, a poza tym dostarcza organizmowi potasu regulującego ciśnienie tętnicze krwi. W skład mąki żytniej wchodzi magnez dbający o prawidłowe funkcjonowanie mięśni, dodający energii i poprawiający koncentrację,  a także cynk wzmacniający odporność organizmu. Mąka żytnia typu 2000 to ponadto skarbnica beta-glukanów – związków wpływających na poprawę procesów obronnych organizmu oraz stabilizujących poziom cukru we krwi. Systematyczne przyjmowanie produktów zawierających mąkę żytnią z pełnego przemiału wpływa na obniżenie ,,złego” cholesterolu we krwi oraz wspomaga eliminację toksycznych metali ciężkich z organizmu.

Wybór diabetyków, wegan i osób dbających o figurę

Wytwarzanie mąki z pełnych ziaren pozwala na zachowanie w produkcie dużej ilości błonnika pokarmowego, co wpływa korzystnie na przemianę materii, a także spowalnia przyswajanie cukrów. Dzięki temu mąka ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jej spożycie nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi i może być z powodzeniem spożywana przez cukrzyków. Produkty żytnie razowe są doskonałym wyborem dla osób odchudzających się i dbających o sylwetkę, ponieważ niewielka ich ilość zaspokaja uczucie głodu na długo. Wypieki z mąki żytniej, bogate w dobrze przyswajalne żelazo, powinny stać się stałym elementem diety wegan i wegetarian, którzy przez wzgląd na wyeliminowanie z jadłospisu wszelkiego rodzaju mięs są szczególnie narażeni na niedobór tego pierwiastka.

Oryginalny smak domowego pieczywa

Razowa mąka z pełnych ziaren żyta ma znacznie ciemniejszą barwę niż mąki pszenne. Wyróżnia ją niepowtarzalny orzechowy posmak z delikatną nutką kwasowości. Mąka razowa żytnia 2000 to idealna podstawa do wypieku domowego chleba, zarówno tego bazującego na zakwasie, jak i drożdżowego. Chleb, składający się głównie z mąki razowej żytniej, jest ciemny, zbity i wysoce sycący. Mąka żytnia może być śmiało wykorzystana do przygotowania naleśników, makaronów, pierogów, ale także do wypieku słodkości.

 

Skład: Ziarno żyta

Informacja dla alergików:

Produkt zawiera gluten.

Termin przydatności:

Najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Przechowywanie:

Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.

Waga: 4kg

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl