



Zakwas Żytni Chlebowy Suszony Naturalny 500g

Opis
Zakwas żytni suchy naturalny w proszku - 500g
Zakwas suchy w proszku, żytni jest to wysokiej jakości zakwas do wyrobu wiejskich bułeczek i chleba mieszanego. Posiada bardzo długi okres przydatności oraz nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Zakwas nie wymaga czasochłonnego przygotowania. Jest bardzo prosty w użyciu oraz dostępny w każdej chwili.
Zakwas do pieczenia chleba dodaje się jako środek spulchniający, aby rozluźnić chleb i sprawić, że ciasto żytnie będzie można zapiekać. Zakwas żytni najlepiej dodawać do chleba lub bułek o zawartości żyta 25% lub większej. W przypadku mąki pszennej drożdże mogą być stosowane jako jedyny środek spulchniający. W przypadku mąki żytniej należy dodać zakwas, aby chleb wyrósł.
Zakwas jest czasowo lub trwale fermentowany przy użyciu bakterii kwasu mlekowego i drożdży. W ten sposób powstaje dwutlenek węgla, który z kolei rozluźnia ciasto.
Zakwas do pieczenia chleba
Chleb na zakwasie ma aromatyczny smak i dłuższy okres przydatności do spożycia. Ciasto z zakwasem podobnie jak ciasto drożdżowe nie toleruje zimna ani przeciągów. Dlatego zawsze przykrywaj je do wyrośnięcia.
Jako piekarze podczas wypieku chleba stosujemy głównie zakwas żytni suszony w postaci proszku, ponieważ jest łatwy w użyciu i ma długi okres przydatności do spożycia.
Sposób użycia zakwasu:
Około 80g żytniego zakwasu do pieczenia chleba odmierzyć na 0,5 kg mąki. Suchy zakwas wystarczy wymieszać z resztą składników przeznaczonych do wypieku, pozostawić na ok. pół godziny w ciepłym miejscu w celu fermentacji, po czym można wyrabiać ciasto.
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Skład: 100% suchy zakwas żytni
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać gluten, jaja, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i pochodne wyżej wymienionych.
Pakowanie:
Zakwas żytni suchy jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
Maja
Dzień dobry kiedy będzie dostępny zakwas?