Żelatyna w Listkach 1kg 200 szt.
Opis
Żelatyna w listkach 1kg 200 szt.
Żelatyna wieprzowa Ewald w postaci listków. Listki ułatwiają dozowanie i rozpuszczanie żelatyny (bez grudek).
Stosuje się ją do tworzenia cienkich tekstur żelatynowych, powłok, do ciast, deserów, galaretek, kremów, sosów.
Można ją stosować w deserach oraz daniach wytrawnych. Jest neutralna w smaku i zapachu.
Żelatyna w listkach - jak stosować?
Żelatynę w płatkach przed użyciem należy namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 5-7min, następnie lekko odcisnąć nadmiar wody.
Generalna zasada dozowania żelatyny w listkach:
- Do galaretki na 1/2 l płynu: należy użyć 6 listków
- Do dań o konsystencji kremu (z żółtkiem jaja): należy użyć 4 listki
- Do dań o konsystencji kremu, które są odwracane: należy użyć 8 listków.
Dania ciepłe:
Mieszać namoczoną i wyciśniętą żelatynę bezpośrednio w ciepłym płynie lub kremie do całkowitego rozpuszczenia.
Dania zimne:
W przypadku zimnej masy (serniki na zimno, bita śmietana) odciśniętą żelatynę rozpuszczamy ostrożnie podgrzewając w małym rondelku (nie gotujemy). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy (nie na odwrót), a następnie mieszamy z resztą masy. Ważne! Zawsze należy dodawać zimną mieszankę do żelatyny, a nigdy odwrotnie.
Uwagi:
- Nigdy nie należy dodawać żelatyny do gotującego się płynu, ponieważ w ten sposób traci ona moc żelowania.
- Nigdy nie należy zamrażać galaretek. Po rozmrożeniu tracą one gładką konsystencję i rozpadają się.
Opakowanie: 1kg (200 listków po 5g)
Dozowanie żelatyny w listkach: 12 listków na 1l płynu