MĄKA PSZENNA KRUPCZATKA 1kg - TOTA
OPIS PRODUKTU
Fenomen krupczatki
Krupy zwykle kojarzą się negatywnie – z błędem kulinarnym lub niedostatecznie dobrze upilnowanym sosem, który docelowo miał być aksamitnie gładki. Tutaj natomiast powstanie krupów jest zamierzone, a nawet pożądane. Mąka krupczatka to tak naprawdę mąka pszenna typu 450, a więc identycznym jak klasyczna mąka tortowa. Różni się od niej natomiast stopniem gradacji czyli grubością ziaren. Krupczatka jest gruboziarnista, co nadaje jej niepowtarzalny charakter i czyni niezastąpioną w wielu przypadkach. Jak każda mąka wytwarzana z ziaren pszenicy, krupczatka zawiera sporą dozę glutenu, który nadaje wyrabianemu ciastu wyjątkową kleistość i sprężystość. Elastyczne ciasto jest wilgotne w środku i bardzo łatwo się formuje. Ze względu na znaczną ilość glutenu osoby z celiakią, insulinoopornością, nadwagą i alergią na ten składnik muszą niestety z niej zrezygnować.
Krupczatka – polska semolina
Mąka krupczatka jest tak naprawdę polskim odpowiednikiem włoskiej semoliny – mąki o grubych ziarnach powstałej ze zmielenia twardej pszenicy durum. A skoro już o słonecznej Italii mowa to krupczatka bardzo często stosowana jest do podsypywania chrupiącego placka będącego specjałem kuchni włoskiej – pizzy lub bezpośrednio do jej przygotowania.
Przede wszystkim kruche
Kremowa kaszka – bo taką konsystencją odznacza się krupczatka – szczególnie dobrze sprawdza się przy wypieku kruchych lub półkruchych tart i tartaletek, a także delikatnych w smaku makaronów. Na górę szarlotki czy baby drożdżowej wyczarujemy z niej również pyszną kruszonkę. Racuchy, pierogi, naleśniki, łazanki, leniwe kluski czy kopytka nie stanowią wyzwania dla krupczatki - przygotujemy je z łatwością i przyjemnością! Warto również połączyć krupczatkę z innymi mąkami, aby nadać wypiekom wyjątkowej kruchości i puszystości. Sekretem puszystych i lekkich tortów jest właśnie dodanie krupczatki do podstawowej mąki pszennej. Tak naprawdę krupczatka pełnię swoich możliwości pokazuje w cukiernictwie, jednak nie wyklucza to jej udziału w tworzeniu dań wytrawnych czy panierowaniu.
Skład: Bielmo ziarna pszenicy
Właściwości wypiekowe mąki
Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.
Termin przydatności:
Najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy.
Waga: 1kg
Specyfikacja produktu
RODZAJ | pszenna |
WAGA | 1 kg |
PRZEZNACZENIE | Znakomity zamiennik mąki tortowej. Idealna do wyrobu ciasta kruchego, rogalików, kruchych babeczek i tart (np: mazurek na Wielkanoc). Można ją wykorzystywać do dań wytrawnych, do panierowania mięs, zagęszczania sosów czy przyrządzania łazanek. |
BARWA | biała, jasna |
POCHODZENIE | Polska |