Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Mąka Pszenna Krupczatka Na Tarty Kruszonki 1kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,50 zł 4.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: TOTA
Kod produktu: TOTKRUP_1KG

Opis

Fenomen krupczatki

Krupy zwykle kojarzą się negatywnie – z błędem kulinarnym lub niedostatecznie dobrze upilnowanym sosem, który docelowo miał być aksamitnie gładki. Tutaj natomiast powstanie krupów jest zamierzone, a nawet pożądane. Mąka krupczatka to tak naprawdę mąka pszenna typu 450, a więc identycznym jak klasyczna mąka tortowa. Różni się od niej natomiast stopniem gradacji czyli grubością ziaren. Krupczatka jest gruboziarnista, co nadaje jej niepowtarzalny charakter i czyni niezastąpioną w wielu przypadkach. Jak każda mąka wytwarzana z ziaren pszenicy, krupczatka zawiera sporą dozę glutenu, który nadaje wyrabianemu ciastu wyjątkową kleistość i sprężystość. Elastyczne ciasto jest wilgotne w środku i bardzo łatwo się formuje. Ze względu na znaczną ilość glutenu osoby z celiakią, insulinoopornością, nadwagą i alergią na ten składnik muszą niestety z niej zrezygnować.  

Krupczatka – polska semolina

Mąka krupczatka jest tak naprawdę polskim odpowiednikiem włoskiej semoliny – mąki o grubych ziarnach powstałej ze zmielenia twardej pszenicy durum. A skoro już o słonecznej Italii mowa to krupczatka bardzo często stosowana jest do podsypywania chrupiącego placka będącego specjałem kuchni włoskiej – pizzy lub bezpośrednio do jej przygotowania.

Przede wszystkim kruche

Kremowa kaszka – bo taką konsystencją odznacza się krupczatka – szczególnie dobrze sprawdza się przy wypieku kruchych lub półkruchych tart i tartaletek, a także delikatnych w smaku makaronów. Na górę szarlotki czy baby drożdżowej wyczarujemy z niej również pyszną kruszonkę. Racuchy, pierogi, naleśniki, łazanki, leniwe kluski czy kopytka nie stanowią wyzwania dla krupczatki - przygotujemy je z łatwością i przyjemnością! Warto również połączyć krupczatkę z innymi mąkami, aby nadać wypiekom wyjątkowej kruchości i puszystości. Sekretem puszystych i lekkich tortów jest właśnie dodanie krupczatki do podstawowej mąki pszennej. Tak naprawdę krupczatka pełnię swoich możliwości pokazuje w cukiernictwie, jednak nie wyklucza to jej udziału w tworzeniu dań wytrawnych czy panierowaniu.

 

Skład: Bielmo ziarna pszenicy

Właściwości wypiekowe mąki

Informacja dla alergików:

Produkt zawiera gluten.

Termin przydatności:

Najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Waga: 1kg

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl