Korzystając z przepisów kulinarnych, w których jako jeden ze składników to drożdże, możesz użyć albo drożdży suchych, albo świeżych.
W tym krótkim wpisie dowiesz się jak z powodzeniem używać obydwu rodzajów drożdży.
Drożdże występują naturalnie, ale używane obecnie w handlu drożdże piekarskie to wysoko wyselekcjonowane drożdże, które są hodowane i przetwarzane specjalnie do pieczenia.
Drożdże świeże
Świeże drożdże to zawiesina drożdży i wody uformowana w kruchy, stały blok. Jest to rodzaj drożdży preferowany przez doświadczonych kucharzy, ponieważ uważa się, że zapewniają bogatszy, nieco słodszy smak i lepszą jakość „dojrzewania” niż ich suszone odpowiedniki.
Aby użyć świeżych drożdży, najpierw pokrusz je na małe kawałki. Następnie dodaj je do suchych składników lub zmiękcz w ciepłej wodzie i kontynuuj przepis. Świeże drożdże świetnie nadają się do pieczywa, które wymaga długiego, czasu wyrastania, ponieważ aktywują się szybciej niż drożdże suszone, a także pozostają aktywne przez dłuższy czas.
25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży suchych
Drożdże suszone aktywne
Drożdże suche to najpopularniejsza forma drożdży dla domowych piekarzy i najczęściej spotykana w sklepach spożywczych. Aktywne suche drożdże zostały opracowane podczas II Wojny Światowej, aby rozwiązać problem organicznego chłodzenia. Zawierają „uśpione” drożdże, które przed użyciem można przechowywać w temperaturze pokojowej przez co najmniej kilka miesięcy.
Aktywne drożdże suszone można również przechowywać w lodówce lub zamrażarce w ciemnym pojemniku nawet do roku.
Wbrew powszechnemu przekonaniu suche drożdże nie wymagają korekty przed dodaniem do ciasta chlebowego.
Te drożdże można dodawać bezpośrednio do suchych składników podczas pieczenia chleba.
Mimo to niektórzy domowi piekarze czują się lepiej najpierw mieszając je z niewielką ilością ciepłej wody (potrzebnej w przepisie), a następnie dodają do pozostałych składników.
Jeśli nie masz pewności, czy Twoje suszone drożdże są nadal aktywne, dodaj pół łyżeczki do ciepłej wody i dosyp cukru. Drożdże, które nadal są aktywne, zakwitną (pojawią się bąbelki i piana) w ciągu 10 minut.
Kiedy stosować drożdże suche?
Chociaż aktywne drożdże suszone są ulubionymi drożdżami większości domowych piekarzy, wciąż są ludzie, którzy odmawiają ich używania. Może dlatego, ze słowo „świeże” sprawia, że drożdże świeże są bardziej atrakcyjne? Tak czy inaczej. Przy prawidłowym zastosowaniu wyniki między tymi dwoma rodzajami drożdży są nie do odróżnienia. Nawet jeśli wolisz świeże drożdże, zawsze dobrze jest mieć zapas aktywnych drożdży suszonych, na wszelki wypadek.
[product id="46, 53"]