Za późno na pieczenie pierniczków? Co za bzdura. Te na zdjęciu upiekliśmy chwilę przed zeszłorocznymi świętami, a dziś upieczemy kolejne, bo pierniczki wyszły obłędne i znikają w zastraszającym tempie. A jeszcze mamy w planach je ozdobić lukrem i powiesić na choince.
Cały sekret dzięki któremu nie trzeba pierników kisić w słoiku z obranym jabłkiem przez kilka tygodni to grubość ciasta. Rozwałkujcie najcieńszy placek, jaki się da i z niego wykrawajcie pierniczki. Ciasto i tak lekko urośnie w piekarniku. Potem włóżcie je do zamkniętego pudełka – albo pierniki zmiękną, albo zostaną chrupiące, ale gwarantuję, że nikt sobie na nich zębów nie połamie.
Najważniejsze jednakżeby podejść do sprawy bezstresowo. Uda się tak czy siak.
Przepis jest prosty, znajdziecie go na większości blogów kulinarnych i w większości domowych szuflad. Ciasto robi się łatwo i szybko, a jak zrobicie sami przyprawę do piernika to odkryjecie nowy poziom rozkoszy. Inaczej przecież smakują zapieczone w piernikach przyprawy zmielone przed chwilą od tych zwietrzałych mieszanek ze sklepu.
Przepis na Pierniczki
Składniki:
-2 szklanki mąki 450
-2 łyżki miodu
-2 – 3 łyżeczki przyprawy piernikowej (wymieszane i rozdrobnione: goździki, ziele angielskie, cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir lub gotowa mieszanka ze sklepu)
-2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie pierniki)
-1 jajko (+ jeszcze 1 jajko jeśli chcecie, żeby pierniczki były błyszczące z wierzchu)
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka masła
-odrobina letniego mleka (w praktyce 2-3 łyżki)
Sposób przygotowania:
1. Przesiewamy mąkę typu 450 i mieszamy z cukrem, sodą i przyprawami. Podgrzewamy miód i gorący dodajemy do sypkich składników, mieszamy. Konsystencja na tym etapie przypomina trochę kruszonkę, ale nie przejmujemy się tym. Gdy pod palcami wyczujemy że ciasto jest zimne, dodajemy jajko i masło oraz jedną łyżkę mleka. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy po jednej łyżce mleka aż do uzyskania zwartej, ale łatwej do wałkowania konsystencji.
2. Blat posypujemy delikatnie mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość kilku milimetrów (można więcej, ale wtedy pierniczki mogą długo być twarde), wykrawamy foremkami kształty pierniczków i układamy na blasze. Zachowujemy odstępy ok 1 cm, bo pierniczki trochę urosną. Jeśli chcemy, żeby pierniczki były błyszczące, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 – 12 minut.
Smacznego!