Kategorie blog
Przepis na Brownie
Przepis na Brownie

Brownie, czyli gliniaste ciasto rodem z USA, które nasze babcie nazwałyby zakalcem i kompletną kulinarną klapą zawojowało nasze podniebienia.
Cudowny, głęboki czekoladowy smak, delikatna, zwarta i lekko kremowa konsystencja, chrupiące orzechy.
Orgazm dla kubków smakowych każdego czekoladoholika.
A do zrobienia proste i szybkie więc godne polecenia.
Na naszym stole zagości na pewno jeszcze nie raz!

Przepis na Brownie

Składniki:
-180 g czekolady gorzkiej
-200 g masła
-180 g cukru pudru
-100 g żytniej mąki i 50 g mąki pszennej
-4 jajka
-2 szczypty soli
-1 czubata łyżka kakao
-100 – 150 g orzechów (włoskie, laskowe, makadamia, pekan, jakie lubicie)

Sposób przygotowania:
1. Formę do pieczenia (nasza ma wymiary 25 × 11 × 7 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

2. Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Staramy się jej nie przegrzać, chodzi tylko o rozpuszczenie i wymieszanie obu składników. Gdy czekolada i masło się połączą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej masy wrzucamy jajka i dokładnie mieszamy (najlepiej przy użyciu robota kuchennego).

3. Łączymy ze sobą mąkę, kakao i sól, a następnie dodajemy je do masy jajeczno – czekoladowej. Mieszamy jak najdokładniej, masa ma być jednolita. Na koniec dorzucamy orzechy. Masę (dość gęstą) wykładamy do formy, wygładzamy wierzch i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Dodatkowe porady do przepisu:

1. Orzechy nie są konieczne, można nie dawać ich wcale lub wrzucić jedynie garstkę (ja właśnie tyle mniej więcej wrzuciłam).
2. Mąki ma być 150 g łącznie, można użyć samej żytniej lub samej pszennej, można dać nawet mąkę orkiszową, można je mieszać w dowolnych proporcjach, byle łącznie było to 150g.

3. 20 minut to naprawdę optymalny czas pieczenia. Jeśli Wasz piekarnik słabo piecze to można dodać 3-4 minuty, nie więcej. Brownie musi być wilgotne. Zresztą nawet jeśli po tych 20 minutach wydaje się rzadkie, to nabierze odpowiedniej konsystencji po wystygnięciu. A najlepiej smakuje na drugi dzień.

4. Brownie można przechowywać w lodówce, warto jednak wyjąć je na godzinę przed podaniem, żeby nie było za twarde (czekolada i masło robią swoje).

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl