

MĄKA ŻYTNIA TYP 720 5 kg - TOTA
Cena regularna:
towar niedostępny

OPIS PRODUKTU
Zdrowsza odpowiedniczka mąki pszennej
Mąka żytnia typu 720 to królowa wśród całej palety mąk chlebowych. Mąka TO TA jest wysokiej jakości produktem, powstającym ze starannie dobranych ziaren żyta. Mąka typu 720 poddawana jest kilkukrotnemu procesowi mielenia, a następnie jest przesiewana przez pytel (czemu zawdzięcza swoją potoczną nazwę – pytlowa). W procesie produkcyjnym z ziaren żyta zostaje usunięta wierzchnia warstwa. Mąkę żytnią uznaje się za zdrowszą alternatywę dla jasnych mąk pszennych. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witamin z grupy B, których niedobory wiązać się mogą ze znacznym upośledzeniem funkcjonowania układu nerwowego. Warto również zaprosić mąkę żytnią do stołu w przypadku niedoborów żelaza, magnezu, cynku, potasu czy miedzi.
Komu jest po drodze z mąką żytnią?
Pieczywo i inne wypieki, w których dominuje mąka żytnia jest rekomendowana osobom z insulinoopornością lub cukrzycą. Żyto w przeciwieństwie do pszenicy ma niski indeks glikemiczny, dlatego jego spożycie nie powoduje znacznych skoków poziomu cukru we krwi. Ponadto, ze względu na zawartość nierozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i zaspokaja uczucie głodu na długo, co skutkuje tym, że jest najczęściej pierwszym wyborem w dietach fit i kuracjach odchudzających. Coś dla siebie znajdują również weganie i wegetarianie, którym bardzo często, ze względu na odstawienie mięsa, doskwiera niedobór żelaza. Mogą oni uzupełnić braki tego pierwiastka w organizmie wybierając ciemne chleby żytnie.
Unikalny smak
Mąka żytnia jest bardzo charakterystyczna –ma lekko orzechowy posmak przełamany kwaśnym wrażeniem smakowym. Przez to również wypiekany z niej chleb będzie miał niepowtarzalny, wyrazisty smak. Jeżeli do wypieku chleba użyjemy tylko mąki żytniej, bez domieszek innych mąk, chleb będzie ciężki i zwarty. Jego skórka zwykle nie jest chrupka, raczej pozostaje miększa i bardziej sprężysta.
Żyto, żyto – co z ciebie wyrośnie?
Mąka żytnia nie bez przyczyny zwana jest inaczej chlebową, bo to właśnie do wypieku domowego, naturalnego pieczywa na zakwasie jest najczęściej wykorzystywana. Nie znaczy to jednak, że nie nadaje się do pieczenia słodkości czy wytrawnych dań mącznych. Często gości na stołach pod postacią razowych gofrów czy naleśników lub ciemnych pierożków i makaronów.
Skład: Ziarno żyta
Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1370 kJ
Wartość energetyczna: 327 kcal
Tłuszcz: 1,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)
Węglowodany: 77 g (w tym cukry: 2,5 g)
Białko: 5,9 g
Błonnik pokarmowy: 6,4 g
Sól: 0,01 g
Specyfikacja produktu
RODZAJ | żytnia |
WAGA | 5 kg |
PRZEZNACZENIE | Przede wszystkim do wypieku chleba żytniego. Dodamy ją również do pieczywa mieszanego oraz ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, wygniatania makaronu oraz na Wielkanoc do zakwasu na żur lub chleb. |
BARWA | ciemna |
POCHODZENIE | Polska |