Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Mąka Żytnia Chlebowa z Młyna typ 720 1kg

Dostępność: brak towaru
Cena: 4,91 zł 4.91
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: TOTA
Kod produktu: TOTZYT720_1KG

Opis

Zdrowsza alternatywa dla pszenicy

Mąka żytnia typu 720 TO TA to zdrowsza kuzynka mąk pochodzących z ziaren pszenicy. Powstaje z przemiału samych ziaren żyta, które po kilkukrotnym zmieleniu są oczyszczane przez pytel – stąd wzięła się jej inna nazwa - ,,pytlowa”. Chleb żytni spośród całej gammy razowego pieczywa można uznać za zdecydowanie jeden z najzdrowszych ze względu na znaczną zawartość witamin, składników odżywczych oraz makro i mikroelementów. Nada się do uzupełnienia witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy oraz witaminy E o właściwościach przeciwutleniających. Żyto jest również prawdziwą skarbnicą minerałów – obfituje w cynk, potas, selen, fosfor, mangan, magnez, miedź i żelazo.

Żyto jest fit

Mąka żytnia jest doskonałym wyborem dla diabetyków ze względu na niższy indeks glikemiczny żyta w porównaniu do produktów wytwarzanych z pszenicy. Sportowcy oraz osoby dbające o zgrabną sylwetkę również chętnie sięgają po przetwory żytnie. Z pewnością doceniają oni korzystny wpływ błonnika zawartego w życie na perystaltykę jelit oraz pracę całego przewodu pokarmowego. Na uwagę zasługuje również jego właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Smak domowego pieczywa

Mąka wytwarzana z ziaren żyta ma wyrazisty, zdecydowany smak – delikatnie kwaskowy z orzechową nutą, co sprawia, że chleb żytni ma niepowtarzalny, wyjątkowy aromat, nieporównywalny z żadnym innym. Pomimo zawartości glutenu nie ma charakterystycznej dla mąk pszennych lekkiej struktury. Chleb bazujący na mące żytniej 720 jest zbity i ciężki, a co za tym idzie niezwykle sycący i energetyczny. Czysto żytni wypiek nie ma zbyt dużych możliwości wyrostowych, a jego skórka nie jest sama w sobie chrupiąca, tylko sprężysta i miękka.

Przeznaczenie mąki ,,chlebowej”

Stworzona z myślą o domowym wypieku chleba żytniego na naturalnym zakwasie oraz pieczywa z mąk mieszanych. Jak się okazuje, tajemnica regionalnego, intensywnego w smaku żuru tkwi właśnie w dodanej do niego mące żytniej. Żyto nadaje swojskiemu żurowi odrobinę kwaskowaty posmak. Użycie mąki żytniej 720 nie ogranicza się jedynie do pieczywa. Z powodzeniem upichcimy z niej razowe gofry, ciemne naleśniki czy cięższe spody do pizzy.

 

Skład: Ziarno żyta

Informacja dla alergików:

Produkt zawiera gluten.

Termin przydatności:

Najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Przechowywanie:

Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna: 1370 kJ

Wartość energetyczna: 327 kcal

Tłuszcz: 1,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g)

Węglowodany: 77 g (w tym cukry: 2,5 g)

Białko: 5,9 g

Błonnik pokarmowy: 6,4 g

Sól: 0,01 g

Waga: 1kg (nie 900g)

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl