MIESZANKA CHLEBOWA O NISKIM IG DLA CUKRZYKÓW - CHLEB WIELOZIARNISTY 250 g - ePIEKARZ
Cena regularna:
towar niedostępny
❤️ Dodaj do ULUBIONYCHOPIS PRODUKTU
Domowy Chleb IG dla Cukrzyków - Mieszanka Chlebowa 250g
Dlaczego chleb IG jest zdrowy?
Kluczem do sukcesu jest jego wieloziarnisty skład:
połączenie nasion dyni, siemienia lnianego oraz słonecznika wraz z pszenicą i płatkami owsianymi daje wyśmienite pieczywo o otwartej strukturze, bogate w błonnik, białko roślinne, minerały i witaminy, dzięki czemu indeks glikemiczny wynosi tylko 54 na 100 jednostek.
Chleb IG jest zalecany szczególnie osobom cierpiącym na otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.
Co to indeks glikemiczny (IG)?
Indeks glikemiczny (IG) to parametr umożliwiający klasyfikację produktów spożywczych pod względem ich wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na cukrzycę oraz obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych.
Indeks "IG" a cukier
Ogólna zależność jest prosta do zapamiętania - produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują małe zmiany w stężeniu cukru, natomiast po spożyciu produktów o wysokim IG glukoza we krwi znacząco wzrasta.
Sposób przygotowania:
Aby zrobić 1 chleb IG dodaj:
- 125g mieszanki chlebowej IG
- 125g mąki pszennej
- 125g wody
- 15g mokrych drożdży lub w odpowiednim stosunku drożdży suchych
- odważyć składniki na ciasto
- mieszać ok 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji
- odstawić na 15 minut do odpoczynku
- uformować chleb, bułki, wyłożyć do blaszki
- odstawić na 30 minut pod przykryciem
- Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 35 min
*W zależności jak duży chleb chcemy uzyskać należy odpowiednio dobrać proporcje.
Składniki:
mąka PSZENNA, nasiona słonecznika, siemię lniane, GLUTEN PSZENNY, nasiona dyni*, płatki OWSIANE, mąka ŻYTNIA, cukier, PSZENNY suszony zakwas piekarski w proszku, otręby PSZENNE, sól, emulgatory: E472e i lecytyna słonecznikowa, środek do przetwarzania mąki i kwas askorbinowy, enzymy.
*czystość 99,9%
Skład mieszanki oraz receptura i metoda wypieku zostały zarekomendowane przez naukowców Uniwersytetu Oxfordzkiego – jednej z najlepszych uczelni na świecie. Na tę okoliczność został wystawiony certyfikat uczelni, który poświadcza, że przy zachowaniu rekomendowanej receptury wysokość wskaźnika IG dla Chleba IG będzie miała niską wartość na poziomie 54.
Wartości odżywcze w 100g mieszanki IG:
wartość energetyczna: 1800kJ, 430kcal
tłuszcz: 21 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,0 g
węglowodany: 36 g
- w tym cukry: 4,5 g
białko: 19 g
Błonnik: 9,5 g
Sól: 2,91 g
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 25 o C i wilgotności względnej powietrza max. 65%.
Informacje o alergenach:
W zakładzie pakowane są również orzechy, w tym migdały, owoce suszone.
Pakowanie:
Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
Kraj pochodzenia: Szwecja
Specyfikacja produktu
RODZAJ | mieszanka |
WAGA | 0,25 kg |
PRZEZNACZENIE | do wypieku chleba o niskim indeksie glikemicznym |
Aneta
Super ta mieszanka. Nie tylko dla cukrzyków :)