Drożdże Piekarskie Suche Instant Suszone 100g
OPIS PRODUKTU
Drożdże piekarnicze instant (suche, sproszkowane) o wadze : 100g.
Drożdże piekarskie suche (Saccharomyces cerevisiae) idealne do przygotowania ciasta na pizzę, wypieku bułek i ciast drożdżowych, czy tradycyjnego chleba. Są wielokrotnie silniejsze i stabilniejsze od zwykłych drożdży. Do spulchnienia 1 kg mąki wystarczy 7-9 gram.
Poza piekarnictwem znajduje on szerokie zastosowanie w browarnictwie, winiarstwie czy gorzelnictwie. Tradycja stosowania tego produktu sięga czasów starożytnych, kiedy to efekt fermentacji uzyskiwano dzięki skórkom owoców, z których to z czasem drożdże suche zostały wyizolowane.
Właściwości drożdży suchych:
- mają długi termin przydatność do spożycia i nie wymagają mrożenia;,
- są mocniejsze od zwykłych drożdży, dzięki czemu gwarantują szybką fermentację ciast,
- są aż o kilkaset procent bardziej wydajne niż zwykłe drożdże (wystarczy 7-9g na 1kg mąki).
Stanowią idealna alternatywę dla przygotowania chleba na naturalnym zakwasie, gdyż przyspieszają fermentację, pozwalając oszczędzić czas potrzebny do tego, by ciasto wyrosło.
Drożdży nie wolno dopuszczać do kontaktu z lodem lub zimną wodą.
Aby otrzymać drożdże świeże należy zmieszać je w następujący sposób:
1 kg drożdży suchych+2 litry wody = 3 kg drożdży świeżych
Drożdże odpowiadają światowym standardom FAO / WHO oraz posiadają atest Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS).
Drożdże suche, oryginalnie zapakowane można przechowywać w temperaturze do 35 stopni przez 2 lata. Po otwarciu drożdże przechowywać w zamkniętej paczce w lodówce.
Pakowanie:
Drożdże suche są pakowane w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
Okres ważności: 24 miesiące
Kraj pochodzenia: Portugalia
Marka: Lallemand
Specyfikacja produktu
WAGA | 100 g |