MĄKA PSZENNA PEŁNOZIARNISTA 1 kg - TOTA
OPIS PRODUKTU
Zamiennik białej mąki pszennej
Zdrowsza odpowiedniczka białej mąki pszennej. Z jednej strony zachowuje pożądane cechy swojej jasnej kuzynki, z drugiej jednak użycie w produkcji całej okrywy owocowo-nasiennej, bielma i zarodka sprawia, że mąka razowa wygrywa w starciu na ilość substancji mineralnych, witamin i błonnika. Idealna (nie za dużo, nie za mało) zawartość glutenu w tym typie mąki zapewnia wyrabianemu ciastu odpowiednią elastyczność i kleistość. Zmiksowanie mąki razowej z lżejszymi wersjami zapewnia wypiekom lekkość i wyjątkowe walory odżywcze oraz niepowtarzalny smak.
Mąka razowa = zdrowe jelita
Razowa mąka pszenna obfituje w błonnik pokarmowy – niezastąpiony element w walce z zaparciami i otyłością. Błonnik opóźnia opróżnianie żołądka, czyli pozwala długo cieszyć się uczuciem sytości, co jest wykorzystywane w wielu dietach odchudzających. Dodatkowo wspomaga zachowanie prawidłowej pracy jelit i właściwej perystaltyki – zapobiega powstaniu uchyłków czy raka jelita. Ogranicza też utlenianie cholesterolu, a więc wpływa na regulację stężenia cholesterolu we krwi. Ze względu na przemiał całych ziaren pszenicy mąka zachowuje składniki odżywcze i minerały, które są tracone podczas obróbki. Mąka razowa szczyci się obecnością witamin z grupy B, które są potrzebne układowi nerwowemu do efektywnej pracy. Witaminy B wpływają także na poprawę samopoczucia – zmniejszają napięcie nerwowe, niwelują stres, a także polepszają nastrój.
Razowiec
Mąka pszenna pełnoziarnista nadaje się idealnie do wypieku pysznego chleba razowego, ciemnych bułek czy pełnoziarnistych kajzerek. Dodatek innych rodzajów mąki gwarantuje stworzenie wyśmienitego ciasta naleśnikowego lub makaronowego. Amatorzy kuchni włoskiej zadowoli spód do pizzy na bazie razowej mąki pszennej. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest również przy pieczeniu ciast i ciastek, a także słodkich bułeczek z lukrem lub czekoladowych muffinek.
Skład: Ziarno pszenicy
Informacja dla alergików:
Produkt zawiera gluten.
Termin przydatności:
Najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy.
Przechowywanie:
Zalecamy, aby przechowywać produkt w suchym, chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.
Waga: 1kg (nowa gramatura)
Specyfikacja produktu
RODZAJ | pszenna |
WAGA | 1 kg |
PRZEZNACZENIE | Może być stosowana do tradycyjnych wypieków podobnie jak jej biała odmiana. Jej połączenie z innym rodzajem gwarantuje przyrządzenie idealnych ciast, naleśników czy bułeczek. |
BARWA | kremowa, jasna |
POCHODZENIE | Polska |